Paleontoloog

Fossielen

Fossielen zijn de resten van dinosaurussen die na hun dood bewaard zijn gebleven. Hun overblijfselen werden teruggevonden in rotsen en in de grond verspreid over de hele wereld. Deze resten en overblijfselen noem je fossielen.

Fossielen zijn van zeer grote waarde geweest voor de wetenschap en hebben ervoor gezorgd dat er veel bekend is geworden over dinosaurussen. Door hun fossielen zijn we bijvoorbeeld te weten gekomen hoe de dinosaurussen eruit zagen, wat ze graag aten en hoeveel verschillenden soorten er geleefd hebben.

Het ontstaan van een dinosaurus fossiel

Nadat de dinosaurussen zijn uitgestorven zijn ze miljoenen jaren lang bedekt met sediment.

(Weetje!) Sediment is modder en zand.

Verschillende sediment lagen zijn langzaam verandert in gesteente. De stoffen in het gesteente dringen uiteindelijk door in de botten en tanden van een gestorven dinosaurus. Hierdoor werden ze hard en veranderde het skelet van de  dinosaurussen in fossielen. Je hebt verschillende soorten fossielen namelijk lichaamsfossielen zoals tanden en botten. Maar ook coprolieten, dit zijn de uitwerpselen van dinosaurussen. Hierdoor hebben paleontologen (fossiel onderzoekers) kunnen ontdekken wat de dinosaurussen aten.Fossielen

Het is erg bijzonder en heel waardevol dat er dinosaurus resten overgebleven zijn. Vaak worden dieren opgegeten door andere dieren en raken hun overblijfselen verspreid over de grond. Of ze rotten weg waardoor ze als het ware worden opgenomen door de grond en vergaan in het niets. Dinosaurussen die in het water zijn gestorven of vlakbij het water, werden bedekt met sediment waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.

Zo goed dat ze zijn verandert in gesteenten, die ons veel over hun leven hebben vertelt. Veel van de gevonden fossielen werden ontdekt in Noord-Amerika, dit was voor paleontologen een waar paradijs. Maar ook in andere delen van de wereld zijn dinosaurus resten gevonden. In Zuid-Amerika en zelfs in Europa zijn de overblijfselen van dinosaurussen ontdekt. Wat ons verteld dat ze over de hele wereld geleefd hebben.

Fossielen van pootafdrukken en tandafdrukken

Naast lichaamsfossielen en coprolieten zijn er ook fossiele pootafdrukken gevonden en zelf tandafdrukken. De coprolieten, pootafdrukken en tandafdrukken noem je sporenfossielen omdat ze vertellen hoe de dinosaurussen hebben geleefd. In versteende bladeren zijn tandafdrukken gevonden en pootafdrukken ontstonden door het lopen in zachte modder. Deze werden hard en versteende waardoor de pootafdrukken bewaard zijn gebleven.

Door de gefossiliseerde uitwerpselen hebben paleontologen ontdekt dat er dinosaurussen waren die planteneters waren en dat er ook vleeseters waren. In de uitwerpselen van vleeseters werden botsplinters teruggevonden. De gefossiliseerde uitwerpselen komen echter veel minder vaak voor omdat mest sneller wegrot.

Opzoek naar fossielen

Sommige fossielen zijn per toeval ontdekt, maar de meesten zijn gevonden door paleontologen. Zij organiseerde expedities die vele jaren duurden, moeilijk waren en soms zelfs gevaarlijk. Fossielen worden gevonden in sedimentgesteente, paleontologen zoeken dus in sedimentlagen naar fossielen. Niet alleen in gesteente wordt gezocht naar fossielen.

Veel dinosaurussen die alleen op het land leefden zijn na hun dood door rivieren en overstromingen naar zee gespoeld. Dus ook in streken waar dinosaurussen geleefd hebben en die vroeger in de zee of oceaan lagen worden onderzocht.

Fossielen vinden is een moeilijke en tijdrovende bezigheid, sedimentgesteente ligt er diep in de grond en pas als het naar de oppervlakte komt, kunnen paleontologen het gaan onderzoeken. Rotsen uit het dinosaurustijdperk worden veelal ontdekt op plaatsen waar mensen gegraven hebben in het gesteente of bij de aanleg van autowegen.

Fossielen gevonden bij toeval

Boeren en arbeiders hebben vaak bij toeval fossielen aangetroffen. Tijdens de aanleg van spoorlijnen en wegen stuitten zij vanuit het niets op dinosaurus resten. Zo vond een Argentijnse boer in 2007 een aantal merkwaardige voorwerpen. Deze staken uit de grond en waren stomp.

Wetenschappers stelden later vast dat de boer een bijzondere vondst had gedaan. Na onderzoek bleek dat het om dinosaurus botten ging en konden zij vaststellen dat de boer de nekwervels van een Futalognkosaurus had gevonden. Dit was een van de langste dinosaurussen die er bestaan hebben.

Zulke ontdekkingen zijn een groot geschenk voor paleontologen. Veel fossielen zullen namelijk nooit gevonden worden. Sommige steenlagen liggen zo diep dat ze niet onderzocht kunnen worden. Of ze liggen onder gebouwen, te diep in het water en velen zijn weggespoeld in kliffen die niet toegankelijk zijn. Maar ook sommige streken kunnen niet onderzocht worden door politieke redenen, oorlog of wegens het barre klimaat.