
Paleontoloog en explosieven
Voor harde gesteente en gebieden gebruiken ze vaak elektrisch gereedschap. In heel moeilijke gevallen gebruiken ze zelf explosieven. Waarbij ze heel goed moeten opletten dat er niks fout gaat. Anders gaat er kostbare informatie verloren en hetgeen wat een paleontoloog graag wilt hebben is zoveel mogelijk informatie.
Paleontoloog verzamelt informatie
Als een paleontoloog een opgraving doet worden alle fossielen die ze daar vinden direct opgemeten, gefotografeerd en gelabeld. Ook schrijven ze precies op wat ze op welke plek hebben gevonden en letten ze heel goed op de details. Een Paleontoloog moet erg netjes kunnen werken en zich aan een vaste werkwijze houden.
Als de fossielen zijn opgegraven en alle informatie op de vindplaats goed is bewaard. Dan worden de fossielen op een speciale manier ingepakt. Kleine fossiele worden ingewikkeld met papier en in zakjes gestopt. Grotere fossielen worden bewaard in gips, zodat ze goed beschermd zijn tijdens het vervoer naar naar een laboratorium (dit is een speciale ruimte waar ze onderzoeken kunnen doen).
Onderzoek in het laboratorium
Zodra de fossielen in het laboratorium zijn aangekomen worden ze eerst goed schoongemaakt. Ook moeten ze de fossielen bewerken om het gesteente eromheen weg te kunnen snijden. Het laatste en het kleinste gesteente halen ze weg met zandstralen. Zodat de dinosaurus botten niet beschadigd raken.
Paleontologen kunnen verschillende hulpmiddelen gebruiken om de botten zo goed mogelijk uit hun beschermlaag te graven. Ze gebruiken onder meer een zwakke zuuroplossing zodat het sediment (modder en zand) oplost. Ook maken ze gebruik van een tandartsboor en naalden. Door een vergrootglas en of een microscoop te gebruiken kunnen ze heel fijn en precies werken.
Nadat dit werk erop zit en de fossielen goed zijn schoongemaakt. Worden ze met een chemische oplossing gehard. Zodat ze niet gaan verkruimelen en goed bewaard blijven.
Paleontoloog en röntgenapparatuur
Niet alle fossielen kunnen worden goed worden schoongemaakt. Eieren die niet zijn uitgekomen en schedels zijn vaak gevuld met sediment. Dat kan niet verwijderd worden en daarom is er nu speciale apparatuur ontwikkeld. Waarmee ze de vorm in het gesteente kunnen zien. Hierdoor kunnen de paleontologen toch aan belangrijke informatie.
Ze weten daardoor bijvoorbeeld hoeveel schedelinhoud er heeft gezeten in een dinosaurus kop en hoe de dinosaurusbaby in het ei lag.
Uitzoeken hoe een dinosaurus eruit zag
Vaak vinden paleontologen slechts delen van een dinosaurus terug. Complete fossielen zijn zeer zeldzaam en daarom moeten ze onderzoeken hoe het dier er ongeveer uitzag. Dit doen ze door delen van een fossiel en delen van andere dinosaurussen te onderzoeken. Ze werken de gevonden delen uit op een tekening en bedenken dan wat er bij zou kunnen horen.
We weten dan ook niet helemaal zeker of de dinosaurussen er echt zo uitzagen als dat we nu denken. Van veel dinosaurussen is het uiterlijk aangevuld met de conclusies van de wetenschappers. Zij onderzochten andere diersoorten waar ze overeenkomsten mee zagen en creëerden zo een beeld van het uiterlijk.
Paleontoloog vs. Archeoloog
Een Paleontoloog is anders dan een Archeoloog. Een Archeoloog onderzoekt de oude bewoonde wereld van de mensheid. Zoals het Oude Egypte of het Romeinse Rijk. Een Paleontoloog houd zich bezig met dieren en planten. Waarbij ze zich in verschillende richtingen kunnen specialiseren.
Je hebt Paleontologen die zich bezig houden met Macropaleontologie, zij onderzoeken fossielen die je met het blote oog moet kunnen zien. Dus zonder vergrootglas of microscoop. Je hebt ook Paleontologen die zich richten op Micropaleontologie, deze onderzoeken heel kleine fossielen. Die je alleen kunt zien met een microscoop.
Paleontoloog populairder door Jurassic Park
Door de films van Jurassic park is het beroep Paleontoloog erg bekend geworden. Hierin zien we natuurlijk dat Paleontologen dinosaurussen ontdekken en deze als het ware tot leven wekken.
Eerder wisten mensen al over dit beroep maar het had een suf imago. Nu we weten dat Paleontologen dinosaurussen hebben ontdekt is het beroep een stuk interessanter. Wil jij Paleontoloog worden? Hier lees je wat je er allemaal voor moet kunnen en doen.