Jura

Jura

Het tijdperk Jura was zo een 154 tot 144 miljoen jaar geleden en heeft  ongeveer 60 miljoen jaar geduurd. In deze tijd werden de dinosaurussen de grote heersers op Aarde. 

Tijdens het Jura leefden de dinosaurussen verspreid over de hele wereld. In deze tijd verschenen ook de eerste vogels terwijl de vliegende reptielen nog altijd de koningen van het luchtruim waren. De rivieren zaten vol met krokodilachtigen en plesiosaurussen (dit waren reptielachtige waterdieren) die ook in zeeën en oceanen te vinden waren.

Jura
Bron

Dit leefgebied deelden zij met vishagedissen die erg veel leken op onze huidige dolfijnen oftewel de ichthyosaurussen. Ook verschillende haaisoorten zwemden in deze wateren rond, de Hybodus was een soort dat toen veel voorkwam.

Klimaat Jura

Tijdens het tijdperk Jura raakte de werelddelen van elkaar gescheiden. Eerder was de Aarde een geheel dat Pangea genoemd werd. Nadat verschillende delen van het Pangea uit elkaar dreven ontstonden er enorme zeeën. Door vorming van de zeeën veranderde het klimaat op Aarde.

Het was er nog altijd warmer dan nu, maar wel een stuk vochtiger en koeler dan tijdens het tijdperk Trias. Dit klimaat was ideaal voor de groei van velen plantsoorten en gewassen. Grote wouden verschenen er op delen van de wereld.

Jura
Bron

Planteneters tijdens het Jura

Voor veel planteneters waren de omstandigheden en het veranderde klimaat ideaal te noemen. In deze tijd kwamen zij tot bloei en nam hun omvang flink toe. Voor bijvoorbeeld de Ankylosaurus en de Stegosaurus was er genoeg eten te vinden.

Ook ontstonden er halverwege het Jura een nieuw soort planteneter, namelijk de Hypsilophodonten. Dit waren een van de snelste dinosaurussen. Ze waren klein van formaat en hun snelheid was de enige manier om aan gevaarlijke vleeseters te ontkomen.

Gigantische sauropoden tijdens het Jura

Ook voor enorme sauropoden was het Jura een erg belangrijk tijdperk. Hun kleinere voorouders leefden al tijdens het Trias, maar in het Jura nam hun omvang reusachtige formaten aan. Waardoor ze tot de grootste landdieren die er ooit op Aarde bestaan hebben behoren. Tijdens het Jura verspreidde de sauropoden zich over de hele wereld.

Met hun lange nek deden ze zich graag tegoed aan al het groen dat er tijdens dit ideale tijdperk volop groeide. Anderen planteneters konden onmogelijk bij de hoogste bladeren komen. Voor de bekende Apatosaurus en de Brachiosaurus was echter dit geen probleem.

Jura
Bron

Roofdinosaurussen uit het Jura

Doordat de planteneters hun gouden tijd hadden tijdens het Jura, werd de groep vleeseters ook steeds groter. Niet alleen hun aantal nam toe, ook hun omvang.

Sommigen van hen bereikten lengtes van wel 12 meter lang en waren in staat om de grootste sauropoden te doden. De Allosaurus was zo een gigantische vleeseter die zich tijdens dit tijdperk goed kon voeden met de alsmaar groter wordende planteneters.

Het Jura op het witte doek

De gigantische kaskraker Jurassic Park uit 1993 maakte dit tijdperk beroemd bij het grote publiek. Dankzij deze film werden de dinosaurussen uit dit tijdperk enorm populair en gingen steeds meer mensen zich verdiepen in de geschiedenis van deze opmerkelijke dieren.

Wil je na het lezen van dit artikel meer weten over de prehistorie? Klik dan hier.