Hoeveel dinosaurussoorten er hebben bestaan zullen we nooit precies weten. Ze hebben 160 miljoen jaar op aarde geleefd maar van velen zullen we nooit een fossiel terug vinden. Van de dinosaurussoorten waar wel een fossiel van is teruggevonden, weten we gelukkig wel een hoop.
Om alle dinosaurussoorten te kunnen ontdekken zouden we van elk soort minimaal één fossiel terug moeten vinden. Het is onwaarschijnlijk dat we ze allemaal gaan terugvinden. Veel fossielen liggen op plaatsen waar we nooit bij kunnen komen.

Deze kunnen te diep in zee liggen, onder gebouwen en plaatsen waar steden zijn gebouwd. Of ze liggen zo diep in de grond dat we er onmogelijk naar kunnen graven. De de exemplaren die wel zijn gevonden, zijn dan ook zeer waardevol. Zij hebben ons veel geleerd over de geschiedenis van deze prachtige, indrukwekkende dieren.
Aantal ontdekkingen dinosaurussoorten
Sinds het jaar 1808 worden gevonden fossielen wetenschappelijk omschreven. In het jaar 1842 bedacht de wetenschapper Richard Owen de naam ‘dinosauriërs‘. In de periode tussen 1870 en 1925 zijn er in Noord-Amerika ontzettend veel fossielen ontdekt.
Ook in andere delen op de Aarde zijn veel fossielen teruggevonden. Maar Noord-Amerika is dé grootste ontdekkingsplek van dinosaurus fossielen. Deze ontdekkingen hebben de mensheid te kans gegeven om deze bijzondere dieren te leren kennen. Ook weten we hierdoor dat er veel verschillende dinosaurussen bestonden.
Paleontologen leren ons alles over dinosaurussoorten
Wetenschappers hebben zich toegelegd op de leer over dinosaurussoorten en deze studie heeft er voor gezorgd dat er echte dinosaurus specialisten bestaan. Deze specialisten noem je Paleontologen. Zijn hebben ontzettend veel soorten dinosaurussen ontdekt en de lijst blijft groeien!

Het aantal dinosaurussoorten blijft stijgen. Tijdens geplande expedities worden er nog altijd fossielen gevonden maar ook vaak bij toeval. Hoeveel dinosaurussoorten er precies bestaan, blijft een vraag zonder feitelijk antwoord.
Paleontologen zijn het niet altijd met elkaar eens en van sommige fossielen is zo weinig teruggevonden dat er slechts een schatting gemaakt kan worden. Of het soort al bestaat of dat het een ‘nieuwe’ dinosaurussoort is.
Naar schatting 1500 dinosaurussoorten
Er wordt geschat dat er zo een 1500 soorten zijn ontdekt en benoemt. De meest bekende en populairste vind je hier terug. De bekende paleontoloog Peter Dodson denkt dat we de komende eeuw nog veel dinosaurussoorten zullen ontdekken.
Hij denkt aan 1850 soorten zodat deze lijst met 1100 geslachten nog flink uitgebreid kan worden. Dat er veel onduidelijkheden bestaan over de verschillende soorten is doordat we er nog nooit één in leven hebben gezien.
Dinosaurussoorten indelen
Wetenschappers moeten het met weinig informatie doen en maken aan de hand van ingewikkelde theorieën een schatting. Over het uiterlijk van een dinosaurus, zijn grootte en mogelijke leefwijze. Aan de hand van hun botten en overeenkomsten met andere dieren worden dinosaurussoorten ingedeeld in bepaalde groepsoorten.
Om het niet te ingewikkeld te maken hanteren we hier even een simpele indeling. Bijvoorbeeld de planteneters en de vleeseters. Wetenschappers delen de dinosaurussen in volgens de regel “hoe meer overeenkomsten, des te groter het verwantschap”.