Velociraptor

Velociraptor

Velociraptor was een aaseter met scherpe klauwen. Doordat hij zich voornamelijk voedde met karkassen heeft hij de naam Velociraptor gekregen wat ‘snelle dief’ betekent.

Paleontologen zijn veel onder deze dinosaurus te weten gekomen. Deze fossielen van deze aaseter is veelvuldig teruggevonden. De eerste ontdekking werd in 1923 gedaan, toen werd er een complete schedel gevonden. Deze was samengedrukt maar kon nog genoeg vertellen over de Velociraptor.

In 1924 werd er een klauw ontdekt en kreeg hij zijn naam. Een heel bijzonder fossiel laat deze rover zien in gevecht met een Protoceratops. Dit was een flinke planteneter die in dezelfde periode leefde. Fossielen van de Velociraptor zijn teruggevonden in onder meer Mongolië en China.

Velociraptor
Bron

De Velociraptor was een geslepen jager

Uit de fossielen van deze kleinere roofdinosaurus kunnen we opmaken dat het een slimme en listige jager was. Hij was ontwikkeld en had grote hersenen. Waardoor er wordt gedacht dat hij intelligent was. Hij had grote ogen en een uitstekend reukvermogen.

Jagen in groepen

Jagen deed hij in groepen. Waarbij ze kuddes dinosaurussen achtervolgde en hun kans afwachtte om een verzwakt, ziek of jong dier te kunnen doden. Als ze nog hadden geleefd hadden ze een mens in minder dan 30 seconden volledig kunnen verslinden.

Deze dinosaurus at alles wat op zijn pad kwam. Zo zijn er resten van een Pterosaurus teruggevonden in de maag van Velociraptor. Deze vliegende reptielen hadden een vleugelwijdte van ongeveer 2 meter.

Hoe zag de Velociraptor eruit?

Het een was vrij kleine dinosaurus, bij veel andere dinosaurussen kwam hij misschien tot aan de knie. Aan zijn uiterlijk zag je niet direct hoe gevaarlijk hij eigenlijk was. Maar niet alles is wat het lijkt. Want deze ‘kleine’ dinosaurus zat vol met pure woestheid als hij het op een prooi had voorzien.

velociraptor
Bron

Dodelijke greep

In groepen was hij niet te stoppen en kon hij flink wat leed veroorzaken. Ook gaf zijn grootte hem het voordeel dat hij zich goed kon verstoppen voor grotere roofdieren. Hij was bijna 2 meter lang, gemeten van zijn kop tot aan zijn staart. Woog slechts 15 kilo en zijn lievelingsmaal bestond uit langzame planteneters.

Met zijn lange, gespierde armen hield hij zijn prooi in een greep waar ze niet meer uitkwamen. Met zijn dodelijk klauwen verwondde hij zijn prooi dodelijk. Waarna hij het afmaakte met zijn zaagtanden.

De Velociraptor had veren

Wetenschappers denken door de vondst van slagpennen dat deze dinosaurus ook veren gehad moet hebben. Hij behoort tot de vogelachtige dinosaurussen en heeft mogelijk wat kenmerken van een kalkoen. Echter zou hij niet hebben kunnen vliegen of zweven.

Daarvoor was hij te zwaar en zijn voorpoten waren ook aan de korte kant. Het zou kunnen dat de veren bescherming boden aan hun eieren of dat ze gebruikt werden om hun warmte te kunnen regelen. Ook zijn er theorieën dat ze hun veren gebruikte om partners aan te trekken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *