Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurus rex

De Tyrannosaurus rex beter bekend als de T-rex is een van engste dieren die er ooit bestaan hebben. Met zijn dodelijke kaken, die máár liefst vijftig dolkachtige tanden hadden kon hij elk ander dier uit zijn tijd makkelijk de baas.

Hij was ontzettend sterk en kon met slechts een of twee dodelijke beten zijn prooi verscheuren. De T-rex leefde in de Late Krijt periode, zo een 99 tot 65 miljoen jaar geleden.

Tyrannosaurus rex
Bron

In 1874 werd het eerste fossiel van een Tyrannosaurus ontdekt, deze werd gevonden in wat nu Noord-Amerika is. In de loop der tijd hebben wetenschappers meer fossielen gevonden van de Tyrannosaurus.

Fossielen van de Tyrannosaurs rex

Tientallen T-rex resten zijn er in de laatste jaren gevonden en daardoor hebben wetenschappers het uiterlijk van deze bijzondere dinosaurus goed in beeld gekregen. Door het vinden van fossielen weten wij niet alleen hoe de T-rex er uitzag, we weten ook wat hij at en hoe sterk hij geweest moet zijn.

Het uiterlijk van Tyrannosaurus rex

Wetenschappers hebben nooit een volledig fossiel van een T-rex gevonden maar wel grote delen. In Naturalis kun je in 2019 Trix bezoeken, van deze dinosaurus is de helft teruggevonden. Twee andere bekende fossielen zijn Stan en Sue.

Van Stan hebben de wetenschappers 63% van zijn skelet teruggevonden en van Sue zelfs 73%. Door het vinden van onder meer deze fossielen weten wij nu dat de Tyrannosaurus krachtige kaken had, waarmee hij botten kon verbrijzelen en makkelijk door de sterke huid van andere dinosaurussen heen kon bijten.

Tyrannosaurus rex
Bron

Over zijn korte voorpoten zijn wetenschappers nog altijd verbaasd, deze waren zo kort dat hij er eigenlijk niks mee kon. Ze telde slechts twee vingers met een forse klauw. Andere delen van het lichaam van de T-rex waren wel heel praktisch.

De kop van de Tyrannosaurus rex

Met zijn grote staart hield hij zijn zware lichaam in evenwicht, net zoals een Kangaroo dat doet. Zijn grote achterpoten en dijbeenspieren konden zijn zware gewicht dragen en zorgde ervoor dat hij hard kon lopen. Zijn grote en zware kop had slechts kleine hersenen maar gebruikte hij waarschijnlijk om zijn prooi uit te schakelen.

Wetenschappers denken dat de T-rex met zijn grote kop en met een wijd open bek op grote prooien afstormde. Om hen flink te verwondden en een gevecht te voorkomen. Zijn hersenen waren klein maar maar hij was waarschijnlijk net zo sluw als een krokodil tijdens de jacht.

De Tyrannosaurus rex in het kort

Lengte: maximaal 13 meter
Gewicht: waarschijnlijk 7,7 ton 
Voedsel: andere dinosaurussen en reptielen, dood of levend
Betekenis van zijn naam: Koning tiran hagedis

tyrannosaurus rex

De T-rex was een reusachtige, vleeseter die op grote planteneters joeg zoals de Triceratops en de Ankylosaurus. Deze planteneters konden zichzelf echter goed verdedigen met sterke hoorns en de Ankylosaurus had zelfs een beenknots aan zijn staart waarmee hij harde stootten kon uitdelen.

De T-rex moest deze prooien dan ook snel uitschakelen om te voorkomen dat hij zelf gewond zou raken. Hij was een uitstekende jager door zijn grootte maar ook door zijn goede gehoor en gezichtsvermogen. Het was voor hem makkelijk om zijn prooi op te sporen en in combinatie met zijn snelheid was het een geduchten moordmachine.

Bekendheid Tyrannosaurus rex

De Tyrannosaurus rex is zo bekend geworden doordat er vroeger in boeken vertelt werd dat hij hét grootste landroofdier uit de geschiedenis moet zijn geweest. In 1915 werd echter de Spinosaurus ontdekt in Egypte.

Deze Spinosaurus bleek velen malen groter te zijn dan de T-rex en de in 1993 opgegraven Giganotosaurus is iets langer. Toch is geen van deze dinosaurussen zo bekend als de Tyrannosaurus rex geworden, die in een aantal grote films de ster was en in vele boeken genoemd wordt.

Tyrannosaurus rex op het witte doek

De films waarin de T-rex onder anderen verschijnt zijn;

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *