Triceratops

Triceratops was een dinosaurus die een kop vol hoorns had en zo een 65 miljoen jaar geleden leefde. Hij behoorde tot één van de grootste Ceratopsen, dit waren  dinosaurussen met hoorns
op hun kop. 

Deze Dinosaurus had weinig vijanden, roofdieren wilde liever niet het gevecht met hem aangaan. De vele hoorns op zijn kop maakte hem een moeilijk en vooral een gevaarlijk prooi. Bij de volwassen Triceratops zijn ooghoorns ontdekt die wel meer dan een meter lang waren.

Triceratops Met deze wapens kon hij gevaarlijke vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex van zich af houden. Zijn hoorns konden grote en dodelijke verwondingen toebrengen aan roofdieren. Waardoor deze liever achter zwakkere dinosaurus soorten aangingen.

Het uiterlijk van de Triceratops

De Triceratops was een van de grootste ceratopsen, hij werd ongeveer 10 meter lang en en woog maximaal 9 ton. Bij de geboorte hadden ze nog geen hoorns, deze groeiden later pas aan.

Hij had het formaat van een grote olifant maar werd vanwege zijn bouw en de hoorns meer vergeleken met een neushoorn.

Een grote maar langzame dinosaurus

De Triceratops was niet erg snel. Met zijn grote, dikke achterpoten liep hij waarschijnlijk maar 4 km per uur. Zijn poten leken op die van een olifant en moesten zijn enorm grote lichaam dragen. Gelukkig hoefde hij bijna nooit te vluchten en was snelheid dan ook niet erg belangrijk voor deze dinosaurus.

Zijn voorpoten waren anders dan die van de meeste dinosaurussen. Deze waren doorgebogen en hadden een bijzondere vorm. Zijn staart was erg lang en stevig. Deze bood tegengewicht voor zijn enorm zware kop.

Veel Triceratops fossielen

Van deze bijzondere dinosaurus zijn veel fossielen teruggevonden, máár liefst 50 schedels zijn ontdekt. De verzamelaar John Bell Hatcher heeft in de periode tussen 1888-1892 wel 33 schedels gevonden. De grootste hiervan woog wel 3,3 ton.

Veel Triceratops botten zijn teruggevonden in het plaatsje Alberta in Canada. Wetenschappers denken dat een grote kudde hier is verdronken tijdens een oversteek van de rivier. Er zijn veel Triceratops resten gevonden, de meeste van deze vondsten zijn gedaan in Noord-Amerika.

Weetjes over de Triceratops

Deze gevaarlijk uitziende dinosaurus was een planteneter, hij at het liefst bladeren en takken van bomen. Zijn naam betekent ‘gezicht met drie hoorns’.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *