Tarbosaurus

Tarbosaurus

De Tarbosaurus was een zeer dodelijke jager die in het Late Krijt geleefd heeft. Tijdens zijn leven was hij een ware verschrikking voor planteneters. Hij was snel en uiterst dodelijk. 

De fossielen van de Tarbosaurus zijn tot nu toe alleen nog maar teruggevonden in Azië. Zijn eerste resten werden ontdekt in de Gobi woestijn in Mongolië. Latere resten werden ontdekt in China. Deze dodelijke dinosaurus behoorde tot de Tyrannosauridae, dit is een groep vleeseters waar ook de Tyrannosaurus rex bij hoort.

Tarbosaurus

Tarbosaurus verre neef van de T-rex

De Tarbosaurus bestond waarschijnlijk iets eerder dan de Tyrannosaurus rex. Voordat de continenten gescheiden raakten van elkaar is hij in Azië terecht gekomen. Terwijl de Tyrannosaurus in Noord-Amerika zijn leven doorbracht. Het zijn verre neven van elkaar. Waarvan de Tyrannosaurus rex de engste van de twee was en ook de grootste.

Hij was dan wel minder groot en indrukwekkend als zijn ‘neef’ maar de Tarbosaurus was beslist geen lieverdje. Deze roofdinosaurus was gebouwd om te doden en viel zelfs prooien aan die vele malen groter dan hem waren. Dit deed hij waarschijnlijk door hen verassen tijdens een hinderlaag.

Tarbosaurus ving zijn prooi in een hinderlaag

Hij viel zijn slachtoffers plotseling aan, waarbij hij ze uitschakelde door keihard tegen hun aan te rammen met zijn grote lichaam. Zijn niks vermoedende slachtoffers wisten vaak niet eens wat hen overkwam.

Na een krachtige botsing deed hij zijn bek vol met verschrikkelijke tanden open en hapte toe. De Gallimimus stond vaak bij deze rover op het menu.

Tarbosaurus
Bron

Tarbosaurus op en top roofdinosaurus

Het skelet van de Tarbosaurus liet duidelijk zien dat zijn lichaam gemaakt was voor stormram-aanvallen. Hiermee kon hij prooien uitschakelen die veel groter waren. Met zijn dikke schedelbotten, sterk bovenste deel van zijn ruggengraat en zijn krachtige nek, ving hij de klap van de ram die hij zijn prooi gaf.

Zijn krachtige poten, sterke spieren en staart zorgde voor de kracht en snelheid tijdens een verassingsaanval. Deze dinosaurus was behoorlijk snel en kon daardoor vrijwel ieder prooi vangen waar hij zijn zinnen op had gezet.

Tarbosaurus uiterlijk

Deze behendige moordenaar was zo een 9 a’ 14 meter lang. Met zijn schedel van 1,5 meter erbij gerekend. Hij kon maximaal 6 meter hoog worden en woog rond de 6 ton.

In zijn bek had hij tanden met de scherpte van slagersmessen en zijn kaken waren enorm sterk. Vaak was een beet als genoeg om zijn prooi te doden. Zijn naam betekend ‘verschrikkende hagedis’ doordat hij werkelijk angstaanjagend was.

Tarbosaurus
Bron

Commotie om fossiel Tarbosaurus

Nog niet zo lang geleden (2012) is er in Mongolië een redelijk compleet fossiel opgegraven van een Tarbosaurus. Dit fossiel was geveild in New York en daar kwamen de autoriteiten in Mongolië pas later achter. Het veilinghuis dat het fossiel verkocht heeft, werd door oud president Elbegdorj Tsakhia van Mongolië verzocht om het fossiel terug te geven aan zijn land. Omdat het zonder toestemming is meegesmokkeld.

De regering eisten het fossiel terug omdat het volgens hen wel uit Mongolië afkomstig moest zijn. Alle resten van de Tarbosaurus die in het jaar 1955 is ontdekt, zijn immers in Mongolië opgegraven.

Het land kampt al langer met illegale fossielenhandel en ook dit skelet bleek gestolen te zijn. Een Amerikaan heeft deze smokkel later bekend en moet mogelijk een celstraf van 10 jaar hiervoor uitzitten.

Nicolas Cage en Tarbosaurus schedel

Ook Hollywood acteur Nicolas Cage die een Tarbosaurus schedel kocht in het jaar 2007 blijkt deze (zonder zijn weten) illegaal gekocht te hebben. Na een verzoek om de schedel terug te geven aan Mongolië is hij hier in 2015 mee akkoord gegaan. Omdat hij niet wist dat de schedel illegaal uit Mongolië afkomstig was, is hij hier niet voor veroordeeld.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *