Stegosaurus

Stegosaurus was een dinosaurus met een gevaarlijke zwiepstaart. Hieraan zaten vier sterke en scherpe stekels om zijn vijanden van zich af te houden. Ook bestond zijn lichaam uit bijzondere platen met meerdere functies.

De Stegosaurus heeft een lange tijd op Aarde geleefd, geschat wordt dat hij maar liefst 70 jaar miljoen jaar lang op onze bijzonder planeet heeft doorgebracht. Fossielen van de Stegosaurus zijn teruggevonden in onder meer China, West-Europa, het Zuiden van India, Noord-Amerika en zelfs in Siberië.

Waar temperaturen in die tijd nog niet zo extreem koud waren als nu. Voor de kou had de Stegosaurus een goede uitrusting. Wetenschappers denken namelijk dat de beenplaten op zijn rug twee doelen hadden. Namelijk voor zijn bescherming maar ook om zichzelf op te warmen. Stegosaurus

Het uiterlijk van de Stegosaurus

In de 24 beenplaten op zijn rug zaten waarschijnlijk veel bloedvaten. Als je die naar de zon keert warmen ze op. Zodat hij goed zijn temperatuur kon regelen en snel warm kon worden. Naast de beenplaten had Stegosaurus nog een bijzonder kenmerk.

Stegosaurus vs. roofdieren

Aan zijn staart had hij gemene en dodelijke stekels. Daarmee was hij een gevaarlijke tegenstanders voor roofdieren zoals de Tyrannosaurus rex en de Allosaurus. Als hij een andere dinosaurus hiermee raakte, bleef er een diepe wond achter.

Die dodelijk kon zijn door een infectie of doordat een roofdier niet meer instaat was om te jagen. Deze stierven dan een langzame hongersdood.

Stegosaurus net zo groot als een vrachtwagen

Het was een grote dinosaurus; de grootsten werden wel 10 meter lang. Kleinere exemplaren waren gemiddeld zo een 6,5 tot 7,5 meter lang. Hij was dus ongeveer net zo groot als een vrachtwagen. Hoewel zijn lichaam erg groot was, waren zijn hersenen erg klein. Deze waren slechts 2,5 cm lang en wogen heel weinig.

Hij had een kleine kop, met kleine tanden en een soort snavel. Zijn nek was redelijk lang en hij at graag planten. Deze slikte hij zonder te kauwen door en kwamen terecht in zijn enorme buik.

Wetenschappers denken dat hij voornamelijk planten van de grond at en mogelijk weleens op zijn achterpoten ging staan om te eten van hogere takken.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *