Spinosaurus

De Spinosaurus was een van de sterkste vleeseters uit de prehistorie. Hij was enorm groot en werd als een van de eerste spinosauriës ontdekt door een Duitse paleontoloog. 

De naam van deze Duitse paleontoloog was Ernst Stromer. Tijdens het begin van de vorige eeuw vond hij in de Egyptische Sahara een groot aantal fossielen. Deze dinosaurus resten bleken van meerdere dieren afkomstig. Door deze vondst zijn onder meer de Spinosaurus, de Carcharodontosaurus en de Bahariasaurus.

Spinosaurus
Bron

Spinosaurus fossielen vernietigd na bombardementen

Na het onderzoeken van de fossielen werden ze bewaard in een museum in Duitsland. Waar ze helaas na bombardementen tijdens de Tweede wereldoorlog vernietigd zijn. Wetenschappers hebben daardoor niet meer de kans gekregen om deze fossielen beter te onderzoeken. De beschrijvingen van Ernst Stromer zijn daarom ook heel waardevol.

Spinosaurus leefgebied

Van de Spinosaurus zijn resten teruggevonden door heel Noord-Afrika; Marokko, Egypte, Niger en Tunesië. Deze dinosaurus heeft geleefd in het Midden-Krijt tijdperk. Tijdens deze periode was Noord-Afrika een bosachtig gebied.

Spinosaurus op jacht

De Spinosaurus was een vleeseter met een uitgebreide eetlust. Zijn krokodilachtige kaken gebruikte hij voor verschillende prooien. Dit waren niet alleen zijn soortgenoten op het land. Ook waterdieren waren voor hem niet veilig , hij at namelijk ook vis.

Spinosaurus en overeenkomsten met een krokodil

Naast zijn kaken heeft de Spinosaurus meer overeenkomsten met de krokodil. Krokodillen eten hun kleinere soortgenoten op. Ook roven ze elkaar nesten met eieren leeg. Dit deed de Spinosaurus ook met zijn kleinere soortgenoten.

Spinosaurus

Het uiterlijk van de Spinosaurus

De Spinosaurus was ontzettend groot en oersterk. Hij kon 16 meter lang worden, woog gemiddeld 4,4 ton en had reusachtige stekels op zijn rug. Op zijn rugzeil zaten stekels van bijna 2 meter lang! Zijn rugzeil was waarschijnlijk wel kwetsbaar, hij zat vol met aderen.

Paleontologen denken dat Spinosaurussen liever niet met elkaar vochten. Tijdens een gevecht kon hun rugzeil namelijk gewond raken en deze had een speciaal doel. Er wordt gedacht dat hij zichzelf snel kon opwarmen met zijn rugzeil.

Zijn bijzondere rugzeil

Er zijn ook wetenschappers die denken dat zijn rugzeil een ander doel had. Zij denken dat er een vetbult onder zijn rugzeil zat. Net zoals kamelen die hebben. Waarmee ze zichzelf tegen warmte konden beschermen en energie konden opslaan. Voor tijden waarin er weinig voedsel te vinden was.

Met zijn vlijmscherpe tanden kon hij gemakkelijk prooien doden. Zijn lange bek gebruikte hij om ze aan te vallen en dodelijk te verwondden. Zijn krachtige achterpoten gaven hem veel snelheid, wat hem de ultieme jager gemaakt moet hebben.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *