Pternanodon

Pteranodon

Pteranodon was een grote vliegende dinosaurus die ongeveer 70 miljoen geleden heeft geleefd. Hij leek op een kruising tussen een pelikaan en grote vleermuis. Zijn naam betekent ‘gevleugeld en tandloos’. 

Zo een 70 miljoen geleden leefde deze bijzonder vlieger in het Krijt tijdperk. Veel fossielen zijn teruggevonden in Noord-Amerika. Het eerste fossiel werd in het jaar 1860 gevonden in Kansas nabij een rivier. Dit waren slechts enkele delen van botten. Later zijn er gelukkig meer fossielen van deze unieke dinosaurus teruggevonden.
Pternanodon
Bron

Pteranodon de koning in de lucht

Daardoor weten paleontologen dat de Pteranodon graag in de buurt van binnenzeeën leefden. Waarschijnlijk woonden ze in kliffen en gingen ze van daaruit opzoek naar vis. Deze ving hij door ze met zijn snavel uit het water te scheppen. Doordat hij tanden had slikte hij vis in z’n geheel door.

Net als een pelikaan had de Pteranodon een soort soepele, keelzak om zijn buit in te bewaren. Zodat hij niet uit evenwicht zou raken tijdens het vliegen. In de lucht was de Pteranodon een ware vliegkoning. Op het land bewoog hij zich moeilijk en was hij vrij hulpeloos.

Pterodon niet de grootste vliegende dinosaurus

Lang hebben wetenschappers gedacht dat de Pteranodon de grootste en meest bekende vliegende dinosaurus was. Met zijn spanwijdte van ongeveer 7,5 meter was hij indrukwekkende verschijning. Maar 1975 werd een nog grotere Pterosauriër soort gevonden. De spanwijdte van deze vliegende dinosaurus was wel twee zo groot. Namelijk 15 meter en zijn armen waren ook dubbel zo lang. Net zoals zijn achterpoten en zijn nek.

In tegenstelling tot Pteranodon had deze onbenoemde dinosaurus geen kam. Omdat er niet veel resten zijn teruggevonden hebben ze deze gigantische vlieger geen naam gegeven. Maar we hebben wel geleerd dat er grotere vliegers door de lucht vlogen in de prehistorie dan de Pteranodon.

Pteranodon had de grootte van een kalkoen

De vleugelwijdte van deze dinosaurus was dan wel indrukwekkend en net zo groot als een klein zweefvliegtuig. Zijn lichaam was dat een stuk minder. Hij woog maximaal 22 kilo en had een zwak skelet. Deze was zeer breekbaar en bij een landing moest hij voorzichtig te werk gaan. Ook had hij een opvallende kam op zijn kop zitten.

Deze maakte misschien het onderscheid tussen mannetjes en vrouwtjes, die van vrouwtjes waren een stuk kleiner. Er wordt ook gedacht dat deze kam als evenwicht diende om zijn enorme snavel in balans te houden. Zijn snavel was ontzettend lang.

De vliegende Pteranodon

Deze vlieger liet zich waarschijnlijk meevoeren door opwaartse winden. Hij zweefde en gleed door de lucht. Dit is vastgesteld door het berekenen van zijn vleugelgrootte en zijn gewicht. Bij andere dieren zijn de vleugels verbonden met spieren.

Bij de Pteranodon waren deze vergroeid aan zijn ruggengraat. Waarschijnlijk om zijn vleugels meer kracht te geven.

Uit de lucht geplukt of gevallen?

Paleontologen hebben braakballen gevonden en onderzocht van prehistorische vissen. Hierin ontdekte ze de restten van botten van een vliegend reptiel. Een verwant van de Pteranodon genaamd Preondactylus.

Pteranodon
Bron

Hierdoor denken ze dat vliegende dinosaurussen soms in zee vielen of zelfs uit de lucht werden gevangen door roofvissen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *