Pachyrhinosaurus

Pachyrhinosaurus is een ceraptops (dinosaurussen met hoorns op hun kop), die in in het Late Krijt heeft geleefd. Dit was zo een 68-65 miljoen jaar geleden. 

De eerste Pachyrhinosaurus werd door de fossielen verzamelaar Charles M. Sternberg in 1946 ontdekt. Deze ontdekking deed hij in het plaatsje Alberta, Canada. Pas vier jaar later, in 1950 om precies te zijn kreeg de Pachyrhinosaurus zijn speciale naam.

 Pachyrhinosaurus fossielen vondst

In Alberta en Alaska zijn uiteindelijk 12 incomplete schedels gevonden en een groot aantal fossiele overblijfselen. Doordat ze in het verleden nog niet zulke uitgebreide onderzoeksmogelijkheden hadden, konden veel van deze resten pas in 1980 onderzocht worden.

De Wetenschaps leraar Al Lakusta voerde in 1972 tot 1975 opgravingen uit in Alberta, Canada. Hier vond hij de vele overblijfselen van een grote groep ceratopsen. In 1985 schonk hij de gevonden fossielen aan een museum die zich richt op Paleontologie. Dit is het Royal Tyrrel Museum in Canada. Door de grote vondst die deze leraar had gedaan.

Pachyrhinosaurus verdronken tijdens oversteek rivier

Zijn er in 1986 tot en met 1989 wederom opgravingen en onderzoeken gedaan in dezelfde omgeving. Een oppervlakte van 240 m² is onderzocht met de hulp van velen vrijwillige studenten. Op een plek die 52 m² groot was zijn toen 2500 botten teruggevonden. Hier zaten 15 schedels bij en deze waren afkomstig van ongeveer 27 ceratopsen.

De gevonden fossielen waren van dieren in allerlei leeftijden. Er zaten volwassen dieren bij, jongvolwassenen en ook heel jongen. Er zijn zoveel resten teruggevonden dat hun skeletten bijna compleet waren.

Pachyrhinosaurus
Bron

Door de grote vondst denken wetenschappers dat het een kudde geweest moet zijn.Die tijdens de oversteek van een rivier zijn verdronken of mogelijk door een overstroming van gesmolten ijslagen.

Waardevolle informatie dankzij grote vondst Pachyrhinosaurus

Na hun dood zijn ze bedekt met een dikke laag modder en goed bewaard gebleven. Hun botten waren nog van goede kwaliteit tijdens de vondst en waren daarom nauwkeurig te onderzoeken. Doordat de resten van zoveel dieren in verschillende leeftijden zijn teruggevonden weten we nu dat de Pachyrhinosaurus in kuddes leefde en hun jongen tot op late leeftijd verzorgden.

Ook weten we dat de Pachyrhinosaurus een planteneter was. Hij had sterke tanden om bladeren en planten te plukken en te verkauwen. Hij at waarschijnlijk lage coniferen.

Leefgebied van de Pachyrhinosaurus

De Pachyrhinosaurus leefde op een grote vlakte vlakbij de zee. Destijds werd Noord-Amerika in tweeën gespleten door deze zee die tussen het westen en oosten lag. Het was een nat gebied met veel bomen. Waaraan deze dinosaurus zich graag tegoed deed.

Het gebied waar hij leefde moet vrij koud geweest zijn. Delen ervan lagen binnen de poolcirkel. Het zal niet zo koud geweest zijn als nu, gezien het klimaat veel warmer was in die tijd. Maar het moet er regelmatig gevroren hebben tijdens de winter.

Pachyrhinosaurus
Bron

Had de Pachyrhinosaurus mogelijk een vacht?

Dit vertelt wetenschappers dat de Pachyrhinosaurus zware en barre tijden wist te overleven. Hierbij heeft zijn grote omvang hem waarschijnlijk geholpen. Er wordt ook gedacht deze dinosaurus misschien wel een vacht had om zichzelf warm te houden.

Hier zijn ze echter niet zeker van. Anderen wetenschappers vermoeden dat het dier tijdens de herfst duizenden kilometers naar het warmere zuiden trok. Dit zou een goede theorie kunnen zijn voor de grote vondst van 2500 fossielen. De dieren moesten tijdens hun trektocht naar het zuiden, rivieren oversteken.

De Pachyrhinosaurus was een sociale dinosaurus

Doordat wetenschappers hebben ontdekt dat de Pachyrhinosaurus in kuddes heeft geleefd. Weten zij dat het sociale dieren geweest moeten zijn. Dit verklaart mogelijk ook waarom hij een een soort stompe, platte bult op zijn neus had zitten.

De meningen zijn er nog altijd over verdeeld in de wetenschap maar velen denken dat deze bult werd gebruikt voor gevechten tussen mannetjes. Dit moeten krachtmetingen geweest zijn, waarbij ze elkaar niet dodelijk konden verwondden. Bescherming tegen roofdieren bood de aparte bult namelijk niet. Roofdinosaurussen zoals de Gorgosaurus en andere gevaarlijke vleeseters hadden het namelijk op de Pachyrhinosaurus voorzien.

Het uiterlijk van de Pachyrhinosaurus

Het een stevige dinosaurus die zo een 6 meter lang werd en wel 3 ton kon wegen. Hij was dus een stuk kleiner dan de bekendere verwant Triceratops. Die wel 10 meter lang kon worden. Ook had geen hoorns op zijn neus waarmee hij zich kon verdedigen.

Zijn schedel was enorm groot en bezette een deel van zijn lichaam. Waarbij veel andere ceratopsen hoorns boven hun ogen hebben, heeft deze dinosaurus deze ook niet. Er verschillende soorten Pachyrhinosaurussen. Waarbij de er verschillen zijn tussen uitsteeksels aan hun nekkam. Zijn bek leek op een scherpe snavel waarmee hij perfect planten en bladeren uit bomen kon eten.

Pachyrhinosaurus
Bron

Populair door Walt Disney

Deze sociale dinosaurus was al eerder verschenen in delen van Platvoet en zijn vriendjes maar werd pas echt populair door de Disney film ‘Dinosaurs’ uit het jaar 2000. Na deze film verschijnt hij steeds meer in documentaires en wordt er in 2013 de leuke animatiefilm ‘Walking with Dinosaurs‘ uitgebracht. Waarin de Pachyrhinosaurus Pachi een spannend avontuur beleeft  met zijn vriendjes.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *