Megalosaurus

Megalosaurus

De Megalosaurus leefde in het Midden-Jura, ongeveer 170  miljoen jaar geleden. Dit was een ideaal tijdperk voor de sluwe jager die zijn prooien besloop en besprong vanuit de struikgewassen. 

Tijdens het Midden-Jura groeiden er veel planten en waren er reusachtig grote bomen die het landschap bedekte. Voor de vleesetende Megalosaurus bood hem dit vele schuilplaatsen van waaruit hij grote planteneters kon aanvallen.

Megalosaurus
Bron

De verassende Megalosaurus

Door deze verassingsaanvallen werden zijn slachtoffers totaal verast en was vluchten voor hen te laat. De kaken en tanden van deze roofdinosaurus waren sterk genoeg om hen zonder al te veel moeite direct uit te schakelen. De Megalosaurus doodde zelfs planteneters die vele malen groter waren dan hem. Zelfs de Shunosaurus met zijn gevaarlijke staartknots werd door de hongerige Megalosaurus aangevallen.

Deze uitstekende jager was de allereerste dinosaurus die ooit beschreven werd. In het jaar 1824 was de geoloog William Buckland degene die deze omschrijving maakte en de mensen ervan overtuigende dat het om een dinosaurus ging en niet om een reuzenmens zoals lang werd gedacht.

Eerst fossielen van de Megalosaurus

De eerste fossielen van de Megalosaurs werden in de buurt van Oxford, Engeland aangetroffen in een mijn. Hierbij werden wervels, delen van de schouders, het bekken, de achterpoten en kaken gevonden. Het skelet was bij lange na niet compleet maar gaf wel een duidelijk beeld.

Megalosaurus
Bron

Engeland is niet de enige vindplaats van fossielen van deze dinosaurus, ook in Wales, Portugal en Frankrijk zijn fossielen aangetroffen. Van fossielen die in China en Afrika zijn gevonden weten experts niet zeker of deze ook van de Megalosaurus afkomstig zijn.

Verkeerde identiteit Megalosaurus

Na de omschrijving van William Buckland werden lange tijd alle gevonden fossielen van vleeseters uit het Jura of het Krijt aangezien zien voor Megalosaurussen. Er bestond veel verwarring onder de experts en soms duurde het wel 100 jaar voordat het juiste dinosaurussoort werd benoemd.

Het uiterlijk van de Megalosaurus

De Megalosaurus was een grote vleeseters, hij kon wel 10 meter lang worden en was bij zijn achterlijf ongeveer 2 meter hoog. Er wordt gedacht dat hij meer dan 1 ton gewogen moet hebben en maximaal 4 ton. Deze roofdinosaurus was gevaarlijk snel en had vele dodelijke ‘wapens’.

Megalossaurus
Bron

Met zijn scherpe klauwen, sterke kaken en vlijmscherpe tanden was het voor hem gemakkelijk om botten te doorkauwen en nare vleeswonden te veroorzaken. Als hij zijn tanden verloor doordat ze afbraken of tijdens gevechten, groeiende ze gewoon weer terug.

Gebouwd om te doden

Zijn kaken waren uiterst bewegelijk, ze konden van links naar rechts en dat was niet om te kauwen maar om grote stukken vlees af te kunnen scheuren. Kauwen deed hij niet, hij slikte delen van planteneters in een keer door.

Hij jaagde door zijn reukvermogen goed te gebruiken, speurde zo zijn prooien op. Doordat zijn ogen vrij klein waren, gaan experts ervan uit dat zijn neus een beter hulpmiddels was tijdens de jacht.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *