De Lystrosaurus leefde zo een 240 miljoen jaar geleden. Het was een planteneter die zich bijzonder goed kon aanpassen en daarom erg succesvol was in zijn leven
Voordat de grote dinosaurussen over de wereld heerste, bestond er een zoogdierachtige hagedis met slagtanden. Dit was de Lystrosaraus, wiens naam ‘schephagedis‘ betekent. Fossielen van de Lystrosaurus zijn teruggevonden over de hele wereld.

In Zuid-Afrika, Noord-Amerika, India, Rusland, Mongolië, Australië en China zijn resten van deze planteneter terug gevonden. Dit laat zien dat hij bijzonder succesvol was in overleven en zich erg goed kon aanpassen.
Lystrosaurus leefgebied
Toen de Lystrosaurus nog op Aarde leefde, bestonden de wereld nog niet uit verschillenden delen. De wereld was een groot geheel aan land, ook wel Pangaea genoemd. De Aarde had toen een warm klimaat en de grond was erg vruchtbaar.
Er groeide ontzettend veel groen. Planten en bladeren moeten er in overvloed geweest zijn. Wat het voor de Lystrosaurus mogelijk maakte om overal te kunnen leven. Hij at graag planten en hun wortels, bladeren, varen en onkruidsoorten zoals de ‘paardenstaart’.
Lystrosaurus de schephagedis
Wetenschappers hebben lang gedacht dat de Lystrosaurus een waterdier was. Hij was compact gebouwd en zijn neusgaten zaten hoog op zijn kop, net zoals bij een nijlpaard. Ze hadden het idee dat deze kleine dinosaurus waterplanten kon opscheppen.
Na meerdere bestuderingen en onderzoek naar het dier, kwamen ze tot de conclusie dat het een landdier geweest moet zijn. Zijn poten waren lenig en sterk wat liet zien dat hij beter op land was aangepast, dan in water

Het uiterlijk van de Lystrosaurus
De Lystrosaurus was tussen de 70 en 100 cm lang en zal niet erg zwaar geweest zijn. Zijn neusgaten zaten vrij hoog, zodat hij in waterplassen en moerassen kon scharrelen. Zonder steeds naar boven te hoeven komen voor lucht.
Lystrosaurus voorouder van de huidige zoogdieren
Ook had hij een korte en vrij, stompe staart. Deze zie je ook bij het varken of de nijlpaard. Er wordt gedacht dat de Lystrosaurus een voorouder is geweest van de echte zoogdieren. Er zijn veel overeenkomsten met de huidige zoogdieren waardoor die conclusie getrokken wordt.
Zoals bij alle zoogdierachtige reptielen stonden zijn achterpoten onder zijn lichaam. Hierdoor kon hij zich beter voortbewegen op het land. Zijn snavelachtige bek had twee slagtanden hiermee kon goed in de grond wroeten als hij eten zocht.
Ook gebruikte hij ze waarschijnlijk tegen roofdieren. Het was een sociale dinosaurus die in grote groepen heeft geleefd. Het leven in groepen bood hen bescherming tegen anderen roofdieren.
Bijzonderheden over de Lystrosaurus
De Lystrosaurus heeft als van de weinigen de massa uitsterving van de dinosaurussen overleefd. Amerikaanse Paleontologen denken hij dit heeft overleefd door zich extreem goed aan te passen aan het ‘nieuwe leven’ tijdens Perm-Trias.

Hel op aarde voor dinosaurussen
Dit was een periode op Aarde, zo een 250 miljoen jaar geleden. Waarin het een hel geweest moet zijn. Onze planeet kampte met meteorietinslagen, vulkanisme en een broeikaseffect die helemaal uit de hand was gelopen.
De Lystrosaurus had voor de Perm-Trias een levensverwachting van ongeveer 14 jaar. Nadat de massale uitsterving van de dinosaurussen had plaatsgevonden. Werd hij nog maar 3 jaar oud. Wetenschappers denken hiervoor een verklaring te hebben.
Lysterosaurus de ‘grote’ overlevende
Zij denken dat de Lystrosaurus de uitsterving heeft overleefd door snelle voortplanting. Deze verklaring is gebaseerd door de studie op groeimerken (jaarringen in botten) van de Lystrosaurus te doen. Zijn botten werden onderzocht op leeftijd en hierdoor zagen ze dat zijn levensverwachting van 14 jaar naar slechts 3 jaar gedaald was.
Dit is volgens hen de verklaring dat de Lystrosaurus de uitstervingsgolf overleefden. Terwijl 70% tot 90% van al het leven op Aarde dit niet heeft gedaan.
Het aanpassingsvermogen van de Lysterosaurus
Doordat de Lysterosaurus zich sneller begon voort te planten en korter in leven was. Heeft hij niet alleen de massale uitsterving overleefd, hij wist er nog iets beters mee te doen. Door het versnelde voortplanten ontstonden er aanpassingen in zijn soort.
Hij kon zich makkelijker aanpassen aan het klimaat dat was verandert en wist om te gaan met de verhoogde koolstofdioxide. Terwijl anderen landdieren dit niet konden. Roofdieren stierven uit waardoor er nagenoeg geen vijanden meer waren.
Lystrosaurus ook verwant aan de mens
Deze dinosaurus is misschien niet zo indrukwekkend als zijn bekendere soortgenoten maar hij is ontzettend belangrijk voor de mensheid geweest. Dankzij zijn aanpassingsvermogen zijn de uiteindelijk zoogdieren ontstaan en wij mensen dus ook.