Iguanodon

Iguanodon

Iguanodon is een van de bekendste planteneters. Van deze bijzondere dinosaurus zijn erg veel goede fossielen gevonden. Vele waren nog bijna compleet, waardoor paleontologen veel over de Iguanodon ontdekt hebben. 

De Iguanodon is zo bekend geworden omdat zijn soort als een van de eerste dinosaurussen werden ontdekt. In het jaar 1821 vonden Gideon Mantell en zijn vrouw Mary de eerste fossiele tanden van dit bijzondere wezen in Engeland.

De Iguanodon leefde over de hele wereld

Pas in 1878 werden er tijdens opgravingen in een Belgische kolenmijn uitstekende fossielen gevonden. Niet alleen in Europa zijn fossielen teruggevonden, deze dinosaurus verspreidde zich over de hele wereld.

Er zijn vondsten gedaan in onder meer Mongolië, Afrika en Noord-Amerika. Doordat er zoveel zijn teruggevonden denken wetenschappers, dat hij geen makkelijk prooi was.  Veel vleeseters zoals de Tyrannosaurus rex zouden hem namelijk graag op het menu gehad hebben.

Iguanodon

Hoe zag de Iguanodon eruit?

De Iguanodon was een grote planteneter, hij kon wel 11 meter lang worden en was zo een 3 meter hoog. Ook woog hij ongeveer 5 ton. Doordat deze dinosaurus een gewild hapje was voor roofdinosaurussen, moest hij zichzelf goed kunnen beschermen.

Dat deed hij waarschijnlijk met zijn voorpoten. Hieraan zaten 5 vingers die klauwvormig waren. Aan zijn duim zat een grote, gemene stekel. Waarvan wordt gedacht dat hij deze gebruikte tijdens gevechten. Samen met zijn sterke achterpoten. Hij kon vijanden lelijke wonden toedienen.

De opmerkelijke bek van de Iguanodon

Deze dinosaurus had een soort snavelbek, die hoornachtig was. Zijn bek gebruikte hij om takken af te kunnen bijten. Zijn bek was vrijwel tandloos, op zijn sterke kaken na. Met zijn sterke kaken kon hij zijn voedsel goed vermalen.

Zijn bek was beter ontwikkelt dan die van de eerdere planteneters. Al snel waren er dan ook meer Iguanodon’s dan andere planteneters.

Weetjes over de Iguanodon

Er zijn fossielen gevonden waarvan de duimklauw meer dan 20 centimeter lang was. Toen deze dinosaurussen nog leefden moeten deze klauwen nog langer zijn geweest. Toen zat er nog een extra hoornlaag op. Die na hun dood vergaan is.

Wist je dat zijn naam ‘leguaantand’ betekent? Moderne leguanen hebben dezelfde vorm tanden/kiezen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *