Ichthyosaurus

Ichthyosaurus

De Ichthyosaurus is van de bekendste vishagedissen. Hij leek ontzettend veel op de dolfijnen die wij nu kennen. Ze leefden in het Trias tijdperk en waren volledig aangepast aan het zeeleven. 

Het is nog altijd onduidelijk hoe Ichthyosaurus is ontstaan. Er wordt gedacht dat ze mogelijk van landreptielen afstammen. In de Duitse plaats Holzmaden werden in gesteenten honderden fossielen van deze vishagedis teruggevonden.

Grote fossiel vondst Ichthyosaurus

Deze waren zo goed bewaard gebleven dat hun beenderen deels nog aan elkaar vast zaten. De vondst was zeer waardevol voor de wetenschap en heeft ons veel geleerd over dit bijzondere waterwezen.
Ichthyosaurus
Bron
Zo werden er in vier van de skeletten jongen teruggevonden. Een fossiel was van een barende Ichthyosaurus. Waardoor wetenschapper weten dat zij hun jongen zelf op de wereld zetten en dat deze als eerste met de staart eruit kwamen.

Voedsel van de Ichthyosaurus

Hun eetpatroon bestond uit vis en dat aten ze  het allerliefst. Maar ook anderen zeedieren zoals inktvissen stonden op het menu. Wetenschappers hebben dit ontdekt door de maaginhouden van Ichthyosauriërs te onderzoeken. Hierin vonden zij de resten terug van verschillenden zeedieren.
In het Trias konden ze zich alleen in het water bewegen. Ze waren dan ook perfect aangepast aan het leven in zee. Om adem te kunnen halen moest hij zijn kop boven water steken. Wetenschappers denken dat dit ook de reden is waarom zijn neusgaten dicht bij zijn ogen zaten. Met zijn inwendige oor pikte hij waterbewegingen op waardoor hij goed in staat was om zijn prooi te vinden en te vangen.
Ichthyosaurus
Afbeelding: Todd Marshall

Het uiterlijk van de Ichthyosaurus

De Ichthyosaurs was ongeveer 2 meter. In verhouding met andere vishagedissen was hij niet erg groot. Deze konden namelijk wel 12 meter lang worden. Zijn romp had de vorm van een torpedo en hij had een korte hals. Hierop zat zijn spitse kop met een snuit en daarin zijn vele tanden.

Hij had geen ledematen maar slechts 2 korte vinnen aan de zijkanten van zijn lichaam. Op zijn rug had hij een driehoekige vin die samen met de 2 anderen vinnen voor de sturing zorgden. Met zijn staartvin bewoog hij zich voort en kon hij snelheid maken.

Ichthyosaurus
Bron

Bijzonder weetje

Wetenschappers denken dat deze vishagedis bruin of donkergroen van kleur was. Ze hebben hiervoor huidresten van de Ichthyosaurus onderzocht. Waarbij de gevonden pigmenten deze kleuren zouden verklaren.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *