Gorgosaurus

Gorgosaurus was een grote roofdinosaur die behoorde tot de theropoden, dit zijn tweevoetige vleeseters. Zo een 76-75 miljoen jaar geleden leefde hij tijdens de Late Krijt periode. 

In Canada zijn tijdens een expeditie zijn eerste fossielen teruggevonden in het jaar 1913. In 1914 kreeg zijn de naam en werd hij omschreven door de geoloog Lawrence Morris Lambe. Vlak daarna werden er nog meer delen van zijn skelet teruggevonden in het plaatsje Montana in de Verenigde Staten.

Gorgosaurus
Bron

Gorgosaurus fossielen

Uiteindelijk zijn wetenschappers erin geslaagd om 20 complete fossielen van de Gorgosaurus te vinden. Dit is een zeer groot aantal, meestal worden er slechts delen teruggevonden. Hij was uniek in zijn soort en er wordt gedacht dat hij de directe voorouder is van de Albertosaurus.

Overeenkomsten met de Tyrannosaurus rex

Hij heeft ook overeenkomsten met de Tyrannosaurus rex maar deze zijn veel kleiner. De T-rex was een stuk groter en forser gebouwd. De Gorgosaurus leek naast de Tyrannosaurus een stuk slanker. Zijn kop was smaller net zoals zijn nek. Ook was er een verschil te zien met hun beide poten.

De voorpoten van de T-rex waren groter maar zijn achterpoten zijn weer kleiner. Hij was was zeer waarschijnlijk wel een vroege verwant aan de Tyrannosaurus.

Leefgebied van de Gorgosaurus

Deze dinosaurus leefde in een groot gebied langs de kust van de binnenzee. Hij stond aan de top van voedselketen in zijn tijd en was het ultieme roofdier. Eten was er in overvloed voor deze jager. Hij voedde zich met planteneters zoals de Parasaurolophus die veel in het gebied voorkwamen.

Er wordt gedacht dat de Gorgosaurus in die tijd naast elkaar leefde met andere tyrannosaurid deze benaming werd gegeven aan groepen Theropoda (vleeseters).

Gorgosaurus
Bron

Het uiterlijk van de Gorgosaurus

Een volwassen dier kon wel 8 tot 9 meter lang worden. Paleontologen denken dat hij ongeveer 2,4 ton gewogen moet hebben. Zijn achterpoten waren vrij lang vergeleken met andere Tyrannosaurid. Zijn voorpoten waren echter te kort om er iets mee te kunnen.

Door zijn slanke bouw en grote, sterke achterpoten kon hij waarschijnlijk erg hard lopen. Hij was niet erg licht, maar wel wendbaar en had waarschijnlijk een maximum snelheid van vijfentwintig tot vijfenzeventig km per uur. Al denken de meesten wetenschappers dat dit meer tussen de vijfenveertig en vijftig km per uur moet zijn geweest.

De Gorgosaurus in een animatiefilm

Deze roofdinosaurus is lang niet zo bekend als de grotere T-rex maar is ook op het witte doek verschenen. In de animatiefilm ‘Walking with Dinosaurs‘ maakt hij zijn opwachting en zie je deze indrukwekkende jager op zijn best. 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *