Gallimimus

Gallimimus

Gallimimus was een vogelachtige dinosaurus. Zijn naam betekent dan ook ‘na-ap van vogels’. Hij leefde in het vroege Krijt zo een 75 miljoen jaar geleden. 

Deze dinosaurus is in 1972 ontdekt. Russische wetenschappers vonden zijn fossielen in Mongolië. Door deze ontdekkingen is er verder gezocht naar de Gallimimus in de Gobiwoestijn. Dit leverde een groot succes op, tijdens deze zoektocht werden er nog 3 fossielen aangetroffen.

Gallimimus
Bron

Gallimimus grootste vogelachtige dinosaurus

De drie fossielen die ze vonden waren bijna compleet en daardoor is er een duidelijk beeld ontstaan van zijn uiterlijk. De Gallimimus was een vrij grote vogelachtige dinosaurus, toch was hij niet de grootste in zijn soort.

In 1965 zijn er al eerder resten teruggevonden van een zelfde soort dinosaurus die vele malen groter was. Het ging hier slechts om een armbeen van 2,5 meter met vingerspitsen. Meer is er niet aangetroffen waardoor de Gallimimus nog altijd als een van de grootste ornithomimosauriërs wordt gezien. Dit is een groep van ‘vogel na-apende hagedissen’.

Gallimimus fossielen

Naast de vondsten in Mongolië zijn er ook fossielen teruggevonden in Noord-Amerika en Afrika. In het vroege krijt hadden de Gallimimus en zijn verwanten nog tanden. Tijdens het late Krijt waren de dieren tandloos. Zijn snavelachtige bek leek op die van een papegaai. Hiermee at hij planten en vlees.

Zijn voedsel bestond naast planten uit insecten, hagedissen en eieren. Hij was een snelle nestenrover, die met zijn bijzondere bek eieren open brak en de inhoud opslurpte. Als hij betrapt werd, sloeg hij op de vlucht en ging gevechten uit de weg.

Gallimimus
Bron

Het leefgebied van de Gallimimus

Het leefgebied van deze dinosaurus bestond uit rivieroevers in het binnenland. Hier wisselde regen en droogte elkaar af. Hij deelde dit gebied met onder meer de Ankylosaurus en de dinosaurussen met een eendensnavelachtige bek zoals de Parasaurolophus.Doordat hij een veelzijdige eter was kon hij zichzelf goed in leven houden.

Insecten en eieren zat vol met proteïne wat het een rijke voedselbron maakte. Eten vinden was voor deze dinosaurus dan wel geen probleem. Maar hij had wel een aantal gevaarlijke vijanden en liep veel risico om gedood te worden tijdens het leegroven van nesten. Als hij betrapt werdt waren de ouderdieren natuurlijk woest.

Vijanden van de Gallimimus

De snelle Deinonychus was zo een vijand die het op de Gallimimus had voorzien. Deze vleeseter was een brute jager met scherpe haakklauwen aan zijn poten. Waarvan er een als een stiletto te voorschijn kon komen en uitgerust was met een lange sikkel.

Tegen roofdinosaurussen kon deze vogelachtige niet op. Zijn enige voordeel was dat hij ontzettend hard kon lopen bij gevaar.

Het uiterlijk van de Gallimimus

Het was een vrij grote, slanke dinosaurus. Hij kon wel 6 meter lang worden en stond vrij hoog op zijn poten. Tot aan zijn kop gemeten was hij wel 3 meter hoog en bij zijn poten zo een 2 meter. Erg zwaar was hij echter niet, hij woog slechts 275 kilo.

Gallimimus
Bron

Bijzonder snelle dinosaurus

Deze dinosaurus had het meest weg van een kruising tussen een vogel zoals de struisvogel en een hagedis. Zijn voorpoten hadden klauwen maar hier zat weinig kracht in, tijdens de jacht had hij er waarschijnlijk niet veel aan.

Net zoals de struisvogel kon hij erg hard rennen. Hiervoor had hij erg krachtige achterpoten met smalle voeten. Terwijl de struisvogel snelheden behaalt van maximaal 70 km per uur. Kon deze dinosaurus waarschijnlijk wel 90 km per uur rennen. Hij kon dus een vrachtwagen op de snelweg bijhouden.

Bekend geworden door Jurassic Park

Niet veel mensen kenden deze aparte dinosaurus. Pas in 1993 werd hij bekend bij het grote publiek door de film Jurassic Park. Hierin zien we hem in een grote kudde op hol slaan voor de machtige Tyrannosaurus rex. Deze beroemde scene zie je hieronder.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *