Dilphosaurus

Dilophosaurus

Dilophosaurus was een vleeseter die voor veel paniek zorgde bij planteneters. Met twee grote kuiven op zijn kop was het een opvallende dinosaurus. Hij was snel en kende geen genade voor zijn prooi. 

De naam van de Dilophosaurus betekent ‘hagedis met twee kammen’. Waar deze kammen voor diende is nog steeds niet bekend. Ze waren te zwak om als verdediging te werken. Wetenschappers denken dat hij met zijn opvallende kammen indruk maakte op vrouwtjes en om mannetjes af te schrikken.  Ook zouden ze als warmte regelaar gewerkt kunnen hebben.
Deze opvallende dinosaurus leefde in de vroege Jura tijd, zo een 200 miljoen jaar geleden. Hij liep op twee voeten en kon harder rennen dan de meeste dinosaurussen uit die tijd. Hij was dan ook de schrik voor planteneters.

Dilophosaurus leefwijze

In het jaar 1942 werden resten van deze dinosaurus teruggevonden in een indianenreservaat in Arizona. Ook werden er mogelijk resten teruggevonden in China. Doordat er niet veel fossielen van de Dilphosaurus zijn teruggevonden hebben wetenschappers naar zijn mogelijke verwanten gekeken. Om te bedenken hoe deze dinosaurus waarschijnlijk geleefd heeft.

Dilophosaurus
Bron

Er wordt gedacht dat ze in groepen leefden en samen op jacht gingen. Door samen te werken konden zij prooien vangen die vele malen groter waren. Om aan voedsel te komen gingen ze niet alleen op jacht, ze zochten ook naar de lichamen van dode dinosaurussen en aten deze verder op.

Het uiterlijk van de Dilophosaurus

Deze dinosaurus had een slanke bouw en was middelgroot. Hij kon maximaal 7 meter lang worden en woog ongeveer 500 kilo. Zijn benen waren lang, zo een 1,5 meter hoog en slank gebouwd. Zodat hij hard kon rennen.

Er wordt gedacht dat hij camouflage vlekken op zijn huid had. Waardoor jagen hem nog beter af ging. Hij had kleine maar erg scherpe tanden. Zijn klauwen waren wel groot. Aan zijn voorpoten had hij drie klauwen zitten. Deze zaten vast aan zijn ‘vingers’. Hiermee kon hij gemakkelijk prooidieren vastgrijpen en ze daarna doden.

De Dilophosaurus te water

Omdat deze snelle jager een zwak bekken had, denken wetenschappers dat hij ook in het water moet hebben geleefd. Zodat zijn lichaamsgewicht minder zwaar voor hem was. Toch was hij wel meer een landdier dan een waterwezen. Zijn favoriete voedsel ving en zocht hij op het land.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *