Ceratosaurus

Ceratosaurus

Ceratosaurus was een van de beste jagers die in de Jura tijd leefde. Hij was snel en sloeg meedogenloos toe zodra hij een prooi op het oog had. 

De Ceratosaurus leefde zo een 150 miljoen jaar geleden. Hij kwam voor in wat nu Amerika is. In de Rocky Mountains in Utah en Colorado werden in mijnen zijn fossielen aangetroffen. Een aangetroffen skelet was bijna compleet. Ook zijn er mogelijk resten van de Ceratosaurus gevonden in Tanzania en in Oost-Afrika.

Bron

In 1883 werd het allereerste fossiel van deze roofdinosaurus gevonden. In het jaar 1884 kreeg hij zijn naam van de beroemde wetenschapper Othniel Charles Marsh. Vanwege de drie hoorns op zijn op zijn neus en boven zijn ogen, is hij Ceratosaurus genoemd wat ‘gehoorde dinosaurus’ betekent.

Ceratosaurus uitstekende jager

De Ceratosaurs was een uitstekende jager, hij was snel en veraste zijn prooi met hinderlagen. Vanuit een hinderlaag viel hij zijn prooi aan door ze een stoot met zijn kop vol met hoorns te geven. Deze hoorns zorgde voor verwondingen die het aangevallen dier erg verzwakte. Waardoor ze zich niet meer konden verdedigen tegen de oersterke Ceratorsaurus.

Zodra zijn prooi erg verzwakt was gebruikte hij zijn enorm scherpe tanden om deze te doden. Zijn tanden hadden de vorm van messen en konden wel 30 cm lang worden. Met zijn sterke kaken kon hij gemakkelijk grote happen nemen van grote planteneters.

Ceratosaurus in groepen of toch alleen

Planteneters zoals de Stegosaurus, werden waarschijnlijk aangevallen in groepen van Ceratosaurussen. Al denken de meeste wetenschappers dat deze jager alleen leefde en joeg. Anderen wetenschappers denken hier anders over doordat er een spoor van fossiele pootafdrukken zijn gevonden van verschillenden Ceratosaurussen.

Als hij wel daadwerkelijk in grote groepen joeg kon hij veel grotere planteneters vangen zoals de Sauropoda (grote planteneters met lange nek). Alleen zou hij een Brachiosaurus niet kunnen vangen, maar met een groep zou hij een nog niet volgroeid exemplaar kunnen doden.

Ceratosaurus
Bron

Het uiterlijk van de Ceratosaurus

Een volwassen Ceratosaurus werd ongeveer 5 a’ 7 meter lang. Hij woog waarschijnlijk meer dan 1000 kilo. Deze jager liep op zijn achterpoten waarmee hij hard kon rennen. Vluchtende planteneters waren vaak niet snel genoeg om aan aan hem te ontsnappen.

De Ceratosaurus had een kromme rug, hierdoor leek hij groter dan dat hij was. Op deze rug had hij ook beenplaten zitten. Waarvan wordt gedacht dat hij hiermee zijn lichaamstemperatuur kon regelen. Hij hield zichzelf er waarschijnlijk warm mee en kon er ook mee af koelen tijdens warme dagen.

Ceratosaurus
Bron

Opvallende hoorns Ceratosaurs

Een opvallend en bekend kenmerk van deze imposante vleeseter zijn de drie hoorns op zijn kop. Een daarvan stond op zijn neus, de andere twee boven zijn ogen. Waarschijnlijk werden deze hoorns niet alleen gebruikt tijdens de jacht, maar gebruikte hij ze ook om indruk te maken op vrouwtjes en om mannetjes af te schrikken.

In het midden van zijn rug had hij een rij beenschubben, deze stonden op zijn nek, rug en staart. Deze dinosaurus behoorde tot een succesvolle groep van overlevers, tot het eind van het Krijt tijdperk heeft hij geleefd. In dit tijdperk zijn alle dinosaurussen uitgestorven.

Vijanden van de Ceratosaurus

De Ceratosaurussen hebben miljoenen jaar geleefd en dit vertelt ons dat ze naast goede jagers, ook goede vechters moeten zijn geweest. In de tijd dat ze leefde waren er veel grotere roofdinosaurussen waar hij echt niet altijd tegen op kon.

Waarschijnlijk was hij minder kwetsbaar in groepen en vielen ze samen grotere roofdinosaurussen aan. Maar een op een, was hij bijvoorbeeld geen partij voor de veel grotere Allosaurus.

Bekend door boeken en films

Ceratosaurus is een bekende dinosaurus doordat hij regelmatig in wetenschappelijke boeken is vermeld en er vele illustratie van hem zijn gemaakt. Ook op het witte doek maakt hij geregeld zijn opwachting zoals in de film Jurassic Park III. Hierin verschijnt hij slechts kort, tot grote teleurstelling van velen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *