carcharodontosaurus

Carcharodontosaurus

Carcharodontosaurus de dinosaurus met de moeilijkste naam. Doordat zijn tanden en kaken op die van een haai lijken staat hij bekend als ‘Haaietand reptiel’. Hij was erg snel en kon jagen alsof hij ervoor gemaakt was. 

Net zoals de tanden van mensenhaai of witte haai, had een de Carcharodontosaurus zaagachtige tanden. Deze waren zo scherp als messen en daarom enorm dodelijk.

carcharodontosaurus
Bron

Waar komt de Carcharodontosaurus vandaan?

Dit enorm gevaarlijke dier is in Afrika ontdekt. In de jaren twintig werden kleine resten gevonden en 1931 werd het duidelijk dat om deze bijzonder dinosaurus ging. Het bleef niet bij deze vondst. Ook in Niger, Egypte, Marokko, Sudan en Tunesië zijn er fossielen teruggevonden.

Waardoor paleontologen veel ontdekt hebben over de Carcharodontosaurus. Hij had een opmerkelijk lichaam. Zijn kop was erg smal en zijn achterlijf was hoger dan zijn voorlijf. Dit maakte hem een gevaarlijke en eersteklas jager.

Carcharodontosaurus grootte

De Carcharodontosaurus was ongeveer net zo groot als 3 gezinsauto’s. Ook was hij zwaarder dan 100 volwassen mensen. Hij kon wel 15 meter lang worden, woog zo een 8,8, ton en had zeer sterke kaken. Zijn tanden waren wel 13 cm groot en hiermee verslond hij makkelijk zijn prooi.

Ultieme jager

Zijn grootte gaf hem een enorm voordeel tijdens de jacht en zijn prooi maakte geen schijn van kans. Deze dinosaurus was waarschijnlijk een van de meest woeste vleeseters uit de prehistorie. Doordat hij enorm groot was moest hij natuurlijk ook veel eten.

Dit deed hij door te jagen op zijn kleinere soortgenoten en planteneters. Hij at ook van karkassen om in leven te blijven.

Wanneer leefde de Carcharodontosaurus?

Halverwege het Krijt heeft deze enorme vleeseter geleefd en gezegevierd. Van alle vleeseters was de Carcharodontosaurus waarschijnlijk de meest bloeddorstige. Hij had maar een doel en dat was eten. Hij was meedogenloos en razend snel.

Wetenschappers denken dat de Giganotosaurus een verwant is van deze dodelijke jager. Waarschijnlijk stammen ze af van dezelfde voorouder.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *