Brachiosaurus

Brachiosaurus

Brachiosaurus was een enorm grote dinosaurus. De grond moet hebben geschud als hij door het woud liep. Hij heeft geleefd in de Late Jura tijd dit was zo een 154-144 miljoen jaar geleden. In 1900 werd de eerste Brachiosaurus ontdekt. 

De Brachiosaurus had een enorme lange nek die voor deze planteneter goed van pas kwam. Hij kon hiermee bladeren uit bomen eten van wel 10 meter hoog. Om zijn enorme lichaam van genoeg eten te voorzien moest hij dagelijks grote hoeveelheden planten eten.

Brachiosaurus
Bron

In de tijd waarin hij leefde was het altijd warm en vochtig waardoor er genoeg planten groeiden voor deze bijzondere dieren.

De Brachiosaurus vs. giraffe

De naam van de Brachiosaurus betekent ‘armhagedis’, deze naam heeft hij gekregen door zijn langere voorpoten. Deze zijn veel langer dan zijn achterpoten waardoor hij liep als een giraffe. Zijn langere voorpoten in combinatie met zijn super lange nek, maakte het voor hem mogelijk om bij de hoogste bladeren te kunnen.

De Brachiosaurus heeft meer overeenkomsten met de giraffe. Net zoals de giraffe vocht hij met zijn nek. Tijdens gevechten met andere mannetjes deelde hij harde stootten uit met zijn nek. Zulke gevechten gingen dan om vrouwtjes.

Brachiosaurus werd wel 100 jaar oud

Resten van deze bijzondere langnek zijn gevonden in Colorado, Utah, Tanzania, Portugal en Algerije. Hij heeft dus over de hele wereld geleefd. Hij kon wel 100 jaar oud worden, net zoals de schildpad was het een langzaam dier en was hij waarschijnlijk koudbloedig. Dieren die langzaam zijn en erg groot hebben over het algemeen een hogere levensverwachting.

Brachiosaurus weinig tot geen vijanden

Naast deze lichamelijk redenen die zijn hoge leeftijd verklaren. Had hij ook weinig tot geen vijanden. Zodra hij eenmaal de volwassenheid had bereikt en was uitgegroeid, hoefde hij roofdinosaurussen zoals de Allosaurus niet langer te vrezen.

Brachiosaurus
Bron

Leven in kuddes

Alleen tijdens zijn eerste jaren en jongvolwassen jaren was hij kwetsbaar. Doordat deze dinosaurus in kuddes leefden van zo een 20 dieren, genoten de jongeren dieren extra bescherming. Veel van hen zullen dan ook wel de volwassenheid hebben behaald.

Eenmaal volwassen lieten de roofdinosaurussen deze reus liever met rust. Hij was dan ook ontzettend sterk en kon bomen met gemak omduwen als hij bladeren wilde eten waar hij niet bij kon. Ook konden ze niet tegen zijn enorme grootte op.

Het uiterlijk van de Brachiosaurus

De Brachiosaurus kon wel meer dan 25 meter lang worden. Dit was dan gemeten vanaf zijn neus tot aan zijn staart. Met zijn nek had een bereik van wel 15 meter. Zijn nek was erg soepel en werd ook gebruik om te grazen, waarbij hij grote oppervlaktes bereikte.

Zijn staart was vergeleken anderen sauropoden (planteneters met lange nek) zoals bijvoorbeeld de Apatosaurus, een stuk kleiner. Deze dinosaurus was top zwaar. Hij moet zo een 55.000 tot 88.000 kilo hebben gewogen. Zijn gewicht is te vergelijken met 12 volwassen Afrikaanse olifanten bij elkaar.  Toch was hij niet de grootste sauropoda, de Argentinosaurus was vele malen groter dan deze gigant.