Argentinosaurus

Argentinosaurus was waarschijnlijk de allergrootste landdinosaurus die er ooit geweest is. Hij moest gigantisch veel planten eten om zichzelf in leven te houden. 

De Argentinosaurus was een sauropoda dit zijn de groep dinosaurussen die erg groot waren, op vier benen liepen en planten aten. Ze worden vanwege hun grootte ook wel titanosaurussen genoemd.

De allereerste is gevonden in Argentinië, dat verklaart ook direct zijn naam. Deze kreeg hij in 1993 na vele vondsten van sauropoden.

Argentinosaurus
Bron

Argentinosaurus gevonden in Argentinië

Niet alleen de Argentinosaurus werd gevonden in Argentinië. Ook nog niet eerder bekende soorten sauropoden zijn hier ontdekt. Van deze groep dinosaurussen zijn máár liefst 30 soorten ontdekt. Helaas is niet veel teruggevonden van deze bijzondere reus.

Zo hebben wetenschappers nog nooit een schedel gevonden. Door onderzoek naar andere verwanten hebben zij een beeld gecreëerd. Het is opmerkelijk dat er van deze buitengewoon grote dinosaurus maar zo weinig fossielen zijn teruggevonden. Waarschijnlijk waren ze dan ook erg zeldzaam.

Het uiterlijk van de Argentinosaurus

De Argentinosaurus had een ontzettend lange nek en ook erg lange benen. Ze hadden veel weg van de poten van een olifant.

Die van deze dinosaurus waren natuurlijk veel groter en hadden nog een opmerkelijk iets. Wetenschappers denken namelijk dat er drie klauwen op de achterpoten zaten.

Argentinosaurus had het allergrootste hart ooit

Hij was zo een 40 meter lang en kon wel 55.000 kilo wegen. Al zijn de meningen daarover verdeeld. Er zijn ook paleontologen die beweren dat hij tussen de 80.000 en 90.000 kilo woog.

Argentinosaurus
Bron

Dat zullen we nooit zeker. Wat we wel zeker weten is dat hij het grootste hart had. Dit moet zo een 400 kilo hebben gewogen en was 1785 keer groter als een mensenhart. Dat moet ook wel als je 10 keer zo groot bent als een olifant.

De Argentinosaurus komt in beweging

Door het maken van computermodellen en 3D-scans is het Britse onderzoekers gelukt om te ontdekken hoe deze dinosaurus bewoog. Deze dinosaurus leeft al ruim 94 miljoen niet meer, maar dankzij dit onderzoek wandelt hij weer.

Hiervoor hebben ze bestudeert hoe levende reptielen en vogels hun spieren en pezen gebruiken. Ook hebben ze 3D-scans gemaakt van een namaak skelet van de Argentinosaurus. Tot slot hebben ze olifanten onderzocht en een animatie gemaakt. Die je hieronder kunt bekijken.

 

 

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *