Apatosaurus was een enorm grote planteneter. Hij had een lange nek en een erg lange staart. Hij behoorde tot de Sauropoda dinosaurussen. Dit was een groep planteneters, die over de hele wereld geleefd hebben.
De Tyrannosaurus rex is dan wel de meeste bekende en meest gevreesde dinosaurus. De Sauropoda waren toch echt de grootste dinosaurussen en daarvan is de Apatosaurus ook een zeer bekende dinosaurus.
Ze hebben lange tijd over de aarde geheerst en kwamen voor op alle continenten, er zijn zelfs resten aangetroffen op Antarctica. De Apatosaurus was een landdier die stevig op vier grote poten stond.
Apatosaurus en zijn lange nek
De Apatosaurus was enorm groot en had een heel lange nek waarmee hij op grote hoogte bladeren van de bomen kon eten. Wetenschappers denken dat vermoeden dat zijn lange nek niet alleen handig was om bij hoge bladeren te kunnen.
Hij kon met zijn nek ook energie besparen doordat hij niet ver hoefde te lopen om te kunnen eten. Hij kon gemakkelijk overal bij en bereikte grote oppervlakten zonder al teveel moeite.
Het uiterlijk van de Apatosaurus
Zijn nek en formaat zijn het meest opvallende aan deze dinosaurus. Hij kon maar liefst 23 meter lang worden, 5 meter hoog en woog ongeveer 33 ton. Zijn voeten waren 1 meter lang en hij moest elke dag een ton bladeren eten.
In sommige pootafdrukken die zijn teruggevonden van de Apatosarus paste bijna 300 liter water. Ook had hij een enorm grote buik waarmee hij alle planten goed kon verteren.
Apatosaurus eieren
De Apatosaurus komt uit een ei. Wetenschappers hebben grote eieren gevonden van de Sauropoda dinosaurussen. Sommige waren wel 27 cm lang en anderen waren slechts de helft zo groot. Wetenschappers hebben niet kunnen ontdekken wat de ouderdieren met de eieren deden. Werden deze na het leggen verzorgd of gingen de ouderdieren hun eigen weg? Over die vraag bestaan verschillenden ideeën.
Apatosaurus te groot voor hun eigen jongen?
Sommige wetenschappers denken dat de ouderdieren niet met hun jongen samenleefden. Door het verschil in grootte zouden de jongen van de Apatosaurus makkelijk vertrapt kunnen worden. Maar er zijn wel voetafdrukken teruggevonden die erop wijzen dat deze soort met hun jongeren leefden en in de buurt bleven.
Toch is het niet helemaal duidelijk of de jongen met jongvolwassen dieren leefden en pas later nadat ze groter waren geworden zich aansloten bij hun ouders of dat ze op zichzelf waren aangewezen. Het is mogelijk dat de ouderdieren hun jongen gewoon opvoeden. Ze hebben van een verwant soort van de Apatosaurus, resten gevonden van jonge dino’s met hun ouders.
Vijanden van de Apatosaurus
Al kun je je het haast niet voorstellen, de Apatosaurus had ondanks zijn grote formaat wel vijanden. Wel moesten het vijanden zijn geweest met flinke honger, want een Apatosaurus was geen makkelijk hapje om te vangen.
Zijn formaat schrok veel vijanden af en met zijn grote staart kon hij harde klappen uitdelen. Ook was het voor veel roofdieren erg moeilijk om bij zijn zwakte plek te kunnen komen. Namelijk zijn nek, voor veel roofdieren was hij echt een maatje te groot. Ook leefden ze vaak in groepen waardoor roofdieren onmogelijk een kans maakten.
Zo een 65 miljoen jaar geleden is ook deze dinosaurus uitgestorven maar nog altijd worden er fossielen van dit bijzondere dier teruggevonden. Waardoor duidelijk is geworden dat hij vrijwel overal geleefd heeft.
De meest bekende Apatosaurus
Een van de meest bekende Apatosaurussen is Platvoet. Deze animatiefilm- en serie gaat over de jonge dinosaurus Platvoet. Die gescheiden raakt van zijn familie en samen met andere jonge dinosaurussen waaronder een Triceratops Cera opzoek gaat naar de Groene Vallei, terwijl ze allerlei gevaren moeten doorstaan.