Ankylosaurus

Ankylosaurus

Ankylosaurus de naam van deze bijzondere dinosaurus betekent ‘verstijfde hagedis’. Hij is zo genoemd vanwege de vele beenplaten, stekels en knobbels op zijn lichaam. Van de gepantserde dinosaurussen was hij een van de grootste.

De Ankylosaurus leefde in Noord-Amerika. Het tijdperk waarin hij leefde was het late Krijt. Paleontologen denken dat zijn oorsprong in Azië ligt, hier hebben ze veel resten gevonden van soorten die sterk op hem leken.

Ankylosaurus vondsten

Er zijn veel fossielen teruggevonden maar helaas waren ze nooit compleet. Waardoor er verschillende ideeën over zijn uiterlijk zijn ontstaan.

Ankylosaurus
Bron

Hij wordt dan ook op verschillende manieren afgebeeld. De nieuwere afbeeldingen laten zien dat zijn pantser onregelmatig is en dat hij vol zit met scherpe stekels.

Het uiterlijk van de Ankylosaurus

Hij was behoorlijk groot en fors gebouwd. Met zijn stekels en door zijn bouw had hij iets weg van een tank. De Ankylosaurus kon wel 10 meter lang worden en woog ongeveer 4 ton.

Snel was hij niet, doordat hij korte poten had kon hij zich niet snel verplaatsen en was hij aangewezen op zijn lichaam om zichzelf te kunnen verdedigen.

De Ankylosaurus in de verdediging

Als hij in gevaar was dan drukte hij zich lichaam tegen de grond voor bescherming. Zijn pantser was vrijwel onverwoestbaar en bestond uit honderden platen van zijn kop tot aan zijn staart.

Hij kon zichzelf alleen verdedigen met de knots aan zijn staart. Hiermee kon hij zijn vijanden goed raken en ernstig verwonden.

Ankylosaurus
Bron

Wat at de Ankylosaurus?

Paleontologen zijn er nog niet in geslaagd om te ontdekken wat deze dinosaurus graag at. Ze weten dat hij een planteneter was. Maar het is niet duidelijk of hij zich bijvoorbeeld ook met termieten in leven hield. Zoals zijn Aziatische soortgenoten.

Aan het einde van het Krijt is deze buitengewone dinosaurus uitgestorven. Dit maakt hem een van de laatste laatste dinosaurussen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *