allosaurus

Allosaurus

Allosaurus was een ongelooflijk, krachtige moordmachine. Veel dieren moeten in paniek geraakt zijn als hij zich liet zien. Hij was bloeddorstig en de overgrootvader van de bekende Tyrannosaurus rex. 

De Allosaurus leefde in het Laat-Jura tijdperk en veel fossielen zijn gevonden in Noord-Amerika. Hij was de meest voorkomende vleeseter in die tijd en viel vaak planteneters zoals de Stegosaurus aan. Deze kon zich goed verdedigen met zijn staart. Maar kon waarschijnlijk niet op tegen de krachtige Allosaurus.

De schedel van een Allosaurus

Met zijn vele gekartelde en erg scherpe tanden kon hij gemakkelijk prooien verscheuren. Op de grootste vindplaats van fossielen genaamd het National Monument in Colorado,Utah. Is een schedel van een Allosaurus opgegraven. Deze telde 70 vlijmscherpe tanden en toonde aan dat deze levensgevaarlijke dinosaurus sterke kaakspieren had.

Allosaurus
Bron:

Met deze sterke kaakspieren kon hij zijn bek wijd open speren en zijn prooi doden. Niet alleen zijn bek was erg gevaarlijk. Ook zijn klauwen gebruikte hij om zijn prooi vast te pakken en gemeen te verwonden. De voorpoten van zijn afstammeling de Tyrannosaurus rex mogen dan wel vrij nutteloos lijken. Zijn overgrootvader kon er goed mee overweg.

De Allosaurus in de aanval

Als een Allosaurus aanviel sprong hij bovenop zijn prooi. Vaak was de klap van de botsing al genoeg om zijn tegenstander uit te schakelen. Deze raakte bewusteloos door de klap en werden daarna gedood. Of waren op slag dood. Grote prooidieren hield hij stevig vast met zijn klauwen en beet hen in de nek.

Allosaurus een woeste moordmachine

De Allosaurus was een woeste moordenaar en bleef dit wel 15 miljoen jaar lang tijdens het Jura tijdperk. Niet alleen zijn lichaam maakte hem een ultieme jager. Ook zijn reukvermogen en zijn gehoor waren zeer goed. Na een grote maal kon hij een paar dagen zonder eten en rustte hij uit. Voordat hij weer opzoek moest naar een nieuwe prooi.

Het uiterlijk van de Allosaurus

Deze dinosaurus was groot, hij kon wel 11 meter lang worden, was maximaal 5 meter hoog en woog maximaal 4 ton. Zijn staart was er groot om zijn zware kop in evenwicht te kunnen houden. Zijn poten waren zo groot als een boomstam en hij was snel. In iedere kaak had hij wel 30 of meer tanden zitten.

allosaurus
Bron:

Als deze tanden afbraken tijdens het jagen groeide er gewoon weer nieuwe aan en werden de oude vervangen. Aan elke poot had hij drie heel scherpe klauwen.

Het leefgebied van de Allosaurus

Hij kwam veel voor in Noord-Amerika maar ook in Tanzania, Portugal en Australie zijn skeletten gevonden. De grootste vondst is gedaan in Utah. Hier hebben wetenschappers in een mijn, wel 40 fossielen aangetroffen.

Sommige fossielen waren van jonge dieren die slechts 3 meter groot waren en anderen waren volwassen Allosaurussen. Wat de wetenschappers een goed beeld heeft gegeven over deze goede jager.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *