Parasaurolophus

Parasaurolophus

Parasaurolophus was een bijzonder dinosaurus met een vreemd uiterlijk. Zijn staart leek op die van de krokodil, hij had een snavel als een eend en een grote kuif op zijn kop. 
Zijn naam betekent ‘Dinosaurus met kuif‘. Het eerste Parasaurolophus fossiel werd in Canada ontdekt. Het was toen 1920 en al snel werden meerdere exemplaren van zijn soort teruggevonden in onder meer New Mexico. Deze speciale dinosaurus leefde zo’n 74 tot 76 miljoen geleden.

Parasaurolophus kuddes

De Parasaurolophus was een planteneter. Die leefde in grote kuddes met wel duizenden dieren. Dit deden ze om zichzelf te beschermen tegen bloeddorstige roofdinosaurussen.

Door zichzelf in kuddes voort te bewegen, zouden kleinere roofdinosaurussen waarschijnlijk minder snel aanvallen. Ouderen, zieken en heel jonge dieren waren wel nog altijd kwetsbaar. Net zoals leeuwen dat nu doen, pikten roofdinosaurussen de zwakste uit de kuddes.

De opmerkelijke kuif van de Parasaurolophus

Zijn bijzondere kuif had waarschijnlijk twee functies. Hij kon er geluiden mee maken om zijn soortgenoten te waarschuwen bij gevaar. Maar er wordt ook gedacht dat de mannetjes hiermee vrouwtjes lokte. Dit zou hij hebben gedaan met een lokroep.

Parasaurolophus
Bron
Wetenschapper geloven hierin doordat de vrouwelijke fossielen een veel kortere kuif hadden. De kuif van de mannetjes konden zo een 1,5 meter lang worden.

Het lijf van de Parasaurolophus

De Parasaurolophus was een grote planteneter, hij kon wel 11 meter lang worden en was ongeveer 5,5 meter hoog als je zijn kuif meerekent. Bij zijn heupen was hij ongeveer 3 meter hoog. Hij woog ongeveer 5 ton en at dan ook erg veel planten en bladeren.

Met zijn eendensnavel-achtige bek kon hij goed de verse blaadjes uit bomen plukken. Deze at hij op met zijn vermalende kaken. Tanden had hij echter niet aan de voorkant van zijn bek.

Er wordt gedacht dat hij het meeste op vier poten rondliep maar bij gevaar zal hij op twee poten zijn gaan staan. Dit deed hij om zijn vijanden af te schrikken en weg te kunnen vluchten. Met zijn grote, lange staart hield hij zichzelf in evenwicht.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *